Dela nyhet
HEBK spänner bågen
28 aug 2022 0 kommentarer

Efter pandemin har Helsingborgs Bågskytteklubb förlorat 75 procent av sina medlemmar. Nu gör klubben en återstart, såväl med den tidigare verksamheten samt med nya ben att stå på.
– Vi kan se hur sporten växer - och hur man kan använda bågen till mer än bara klassiskt prickskytte , säger Torbjörn Bergquist, ordförande i HEBK.
Det är en av sommarens sista heta förmiddagar. På sin arrenderade gräsplätt på Filbornaområdet har ett 30-tal personer samlats under en familjedag. På grillen pyr det hamburgare och korv och på gräsmattan turas barn och ungdomar i vitt skilda åldrar åt att spela en bågskyttevariant av paintball. Två lag och pilar med mjuka säckar längst fram.
Precis intill skjuter två flickor ”lerduveskytte” men med runda plastskivor som ”duvor” och bredvid dem spelar en annan samling kubb. Med pilbåge som vapen.
– Lerduvestationen köpte vi själva efter att ha arrangerat en SM-tävling. All utrustning till det andra har vi fått genom uppstartsbidrag som RF Sisu hjälpt oss med. De har varit till stor hjälp för oss.
Helsingborg Bågskytteklubb har en rik historia och bedriver den mer klassiska delen av verksamhet i Idrottens Hus.
– Vi hoppas och tror att föreningen kan börja växa igen, efter ett par tuffa år. Just nu har vi ingen som tävlar på elitnivå, men det finns lovande ungdomar, säger Bergquist.
På grönytan på Filbornaområdet fungerar det utmärkt att arrangera alla delar av bågskytteklubbens verksamhet. Men liksom tidigare, HISO har varit med i diskussioner mellan klubb och Helsingborgs Stad, så finns det ett allvarligt problem.
Klubbens lokaler, som står på marken de hyr av kommunen, har blivit ett regelbundet tillhåll för missbrukare och hemlösa. När kassör Eskil Rönér står och grillar godsaker sitter barnen framför sönderslagna bord bakom obscent klotter på väggarna.
Och vad värre är:
– Vi ser alltid till att vuxna är på plats tidigt innan arrangemang - för att städa bort sprutor, kanyler och annat. Så har det varit länge. Senast den här morgonen fick vi plocka undan sprutor som nu ligger inne i lokalen. Det är bedrövligt att det ska vara så, men det har blivit rutin eftersom ingenting händer. Polisen kan inte hantera det och i samtalen med kommunen, där vi försökt att få området inhägnat, har vi kört fast. De menar att det inte är tillåtet att göra så på aktuell yta - och då kan vi inte göra så mycket mer.
Klubben har blivit erbjuden andra platser att bedriva utomhusaktiviteten på.
– Men det har antingen varit för långt från staden eller på områden där vi inte ser att vi kan arbeta långsiktigt.
I sin återstart efter pandemin hoppas Helsingborg Bågskytteklubb att man ska kunna växa till ordentligt de närmsta åren. Intresset för sporten ökar nämligen, menar de, och trots små ideella resurser hoppas man kunna nå ut inte bara till skolor utan även företag och andra organisationer för bland annat kick off:er och annat.
– Samarbetet med Helsingborgs Stad fungerar annars bra. Det är väl bokningssystemet R Book som inte är riktigt bra; vi måste fortfarande höra av oss manuellt till kommunen för att kunna genomföra de bokningar av tider vi vill. Det är synd att man ska behöva lägga ner energi på det, men mottagandet är oftast positivt, avslutar Torbjörn Bergquist.
Mer information om klubben:
HISO består av cirka 100 medlemsföreningar i Helsingborg.
Just nu pågår ett arbete med att besöka dem och deras verksamhet för att få bättre relationer med människorna i föreningarna samt att sätta sig in i de problem och möjligheter som finns.
I de fall som det är lämpligt inleds även en dialog med representanter för Helsingborgs stad.
Kommentarer