Dela nyhet
Positiva vindar för Helsingborgskanotisterna
3 jun 2022 0 kommentarer

Under pandemin och som en effekt av densamma har föreningslivet i många fall tagit hårda smällar.
Men det finns också de som under de världsliga förutsättningarna fått ett lyft i sin verksamhet de senaste tre-fyra åren.
Helsingborgskanotisterna är en sådan förening.
På ett av stadens mest populära gångstråk, tillika en av de vackraste platserna vi har att tillgå, Gröningen, har Helsingborgskanotisterna i många år haft sitt tillhåll. Speciellt glamouröst har det inte varit, ett brunt litet skjul. Fram tills nu.
Förutsättningarna har annars varit begränsade på olika sätt.
– Helsingborg är inte särskilt passande för motion och tävling med kanot. Det blåser mycket och är rätt tuffa vatten generellt. Men vi har med tiden hittat nya ben att stå på och verksamheten har utvecklats på ett fantastiskt sätt, säger klubbens vice ordförande Lars Hesslow.
En stor anledning till att klubben frodas och mår väl medlemsmässigt är att havskajaksporten expanderat kraftigt de senaste tio-tolv åren. Surfski har också växt, främst på ungdomssidan.
– Den bilden har förändrats helt. Surfski är lite snowboard och lite skateboard, fast på vatten och en mix av allt. Mycket av det sportsliga har utvecklats. Det var inte så många som höll på med kajak tidigare, men havskajaken har utvecklats till att bli en allemanssport.
Hur många aktiva har ni under säsong?
– 230-250 medlemmar, varav 70 är aktiva. Den mest extreme, Tomas Olsson, paddlade runt hela Sverige nyligen.
Som utomhussport har Kanotklubbens aktiviteter fungerat väl under pandemin. Lars Hesslow har märkt ett ökat intresse för sporten.
– Både ungdomar och äldre har upptäckt oss vilket har varit positivt för klubben naturligtvis. Våra kurser för vuxna är slutsålda och det har kommit en kölista, säger Lars som själv har varit kursledare i 13 år.
Den nyhet som märks mest kring klubben är dock en helt annan. Under det senaste året har det längs promenadstråket byggts ett helt nytt klubbhus.
– Nu har vi mångfaldigt mycket mer yta. Tidigare hade vi ett gemensamt omklädningsrum – nu har vi två. Klubbhuset är tillgängligt för alla, även funktionshindrade. Och den största skillnaden är att vi inte bara har en fräsch plats att vara på utan även kan bedriva vettig träning när vi inte kan vara på havet med träningsmaskiner inomhus.
Processen med ett nytt klubbhus har dock inte varit helt smärtfri. Marken är kommunens, men byggnaden än klubbens. Privata finansiärer har ställt upp med lån.
Vad är nästa steg för er när ni nu har ett nytt fint klubbhus, bättre träningsförutsättningar och bokstavligen talat medvind i nästan alla aspekter?
– Vi vill bli en mer inkluderande förening i framtiden. Förutsättningarna för det har blivit blivit mycket bättre. Vi har skaffat oss en rullstolsramp, handicap-wc och har även börjat ha havskajakkurser för personer med med funktionshinder. Klubben har inlett ett samarbete med Fungera Mera och vi kan ta in allt från från strokepatienter till ungdomar med autism. Målsättningen är att få in det i den ordinarie verksamheten.
Kommentarer