Dela nyhet
Så fungerar Eskilsminnes lösning med driftsbolag
28 apr 2022 0 kommentarer

De flesta idrottsföreningar i Helsingborg huserar på kommunala anläggningar där kommunen ansvarar för all drift. Andra föreningar sköter hela, eller delar, av driften själva. Eskilsminne IF har ett eget driftsbolag som drivs i aktiebolagsform - och som drivs för att säkerställa kvalitén i kärnverksamheten.
HISO medverkar i dialog med Helsingborgs Stad om hur föreningar ska kunna nyttja det i exempelvis upphandlingar i framtiden - därför görs nu föreningsbesök med bland annat den punkten på dagordningen.
I samband med att Västergårds IP började byggas startade Eskilsminne IF tillsammans med Högaborgs BK ett gemensamt ägt driftsbolag som skulle ansvara för driften av den den nya anläggningen för Helsingborgs stad. Det nya bolaget fick namnet Västergårda IP AB, men bytte namn till 2 Fotbollsarenor AB då man 2009 även övertog driften av Harlyckans IP. Under tio år ingick även Filborna IP i uppdraget.
Under sommaren 2013 övertog Eskils ensamma ansvaret för driftsbolaget. Idag har bolaget en stor maskinpark, vilket även ger möjlighet möjligheten att driva entreprenad utanför sina egna anläggningar. Detta görs redan nu genom snöröjning och tillfälliga insatser på andra stadsidrottsplatser.
Klubben konstaterar:
"Genom att driva våra anläggningar själva ger det oss stora fördelar, genom att tillgängligheten ökar och att driften kan styras utifrån verksamhetens perspektiv. Genom att vara en stark aktör kommer också våra möjligheter öka så att vi kan påverka utformningen av nya stadsdelar som kommer att växa upp på östra sidan av Österleden."
Klubbchef Kalle Olsson har varit med på omställningen som det innebär för en förening att driva ett driftsbolag.
– 2 Fotbollsarenor AB har idag uppdrag på de idrottsplatser där vi bedriver vår verksamhet; Harlyckan, Västergård. Men vi klipper även gräs på Bågskytteytan vid Filborna IP och på Brohult; en kommunal yta där det spelas cricket. Inför 2021 sades hela Filborna IP-ytan upp. Staden tog tillbaka skötseln där helt enkelt.
Hur stor är maskinparken?
– Vi har traktorer, klippare, diverse aggregat för aktuella ändamål och så vidare.
Hur säsongsbaserade är förutsättningarna?
– Det finns jobb att göra året runt och vi har även maskiner för snöröjning. Det är samma traktorer som går, men med särskilda vikplogar till asfalterade ytor.
Vad ser du för utvecklingspotential för just erat driftbolag i framtiden när det kommer till bemanning och expansion?
– Vi diskuterar framtiden väldigt intensivt just nu kopplat till driftsbolaget. Vi har absolut potential för att ta hand om fler ytor som exempelvis idrottshallar – där det kan bli väldigt fina synergieffekter och kostnadseffektivitet. Idrottshallarna på Västergårds IP och Harlyckan exempelvis, det kan skapa kontinuitet för vår personal och därmed ökad kvalitet. Kompetensen hänger ihop med det. Vi kan därmed parera mellan sommar- och vintersäsong.
Hur många anställda har ni?
– Vi har just nu fyra anställda och en del extrapersonal i omgångar. Det är en bra nivå för bolaget, våra anläggningar och våra utövare. 2021 tog vi ett stort tag i den här frågan för att höja kvalitet och kompetens.
Hur skulle du se på det om staden satsade mer aktivt på att låta föreningar, speciellt kanske då de med egna driftbolag, vara med i fler upphandlingar?
– Jag ser positivt på det. Däremot är det jätteviktigt att man i samtliga fall är noga med sitt grunduppdrag. I grunden så är ju tanken och syftet att höja kvalitén på idrottsplatserna. Det får inte försakas.
– Mer upphandlingar skulle kunna relatera mer intäkter tillbolaget som skulle utveckla bolaget. Det skulle i sin tur utveckla det föreningen. Det är den fina synergin. Vi får en lättare vardag och höjd kvalitet. I dessa konstruktioner finns det samtidigt ett ideellt inslag. Vi måste ha ledare och tränare på obekväma arbetstider som tar ansvar för låsning, larm, grindar och så vidare. Totalt sett blir det en fördel att ha det som vi har det och jag tror absolut att det kan bli ännu bättre.
Vad händer med en eventuell ekonomisk vinst i 2 Fotbollsarenor?
– Det är ett aktiebolag som ägs av föreningen, men Eskilsminne IF har inget större intresse av ekonomi här. Vi utgår från ett plus-minus-noll-resultat. Sedan behövs en buffert för att ha marginal för allt från skadegörelse, höjda reperationskostnader och annat. Som förening har vi ingen inställning att tjäna pengar på driftsbolaget utan vinsterna är andra, förklarar Kalle Olsson.
Kommentarer